Hae
Everfit

Kaikki tarvitsevat lomaa

Perhe, liikunta, luonto ja vapaa-aika ovat merkittäviä tekijöitä, ainakin mitä tulee omaan hyvinvointiini. Vaikka nautin hektiseksikin lipsuvasta arjestani ja työstäni, on lomailu tarvittavaa vastapainoa arjelle ja antaa tilaa olla ilman kelloon vilkuilemista tai tehtävälistoja. Olen usein kuullut sanottavan, että ihminen, joka rakastaa työtään ei tarvitse lomaa. Ja nähnyt meemejä, joissa julistetaan, että arjesta ei tarvitse lomaa, jos arki on hyvää. Itse olen silti eri mieltä. Ideaalitilanteessahan arjessa toki olisi sopivasti vapaa-aikaa toteuttaa itselleen merkityksellisiä asioita. Jossain mainittiin, että suomalaisella on vapaa-aikaa keskimäärin 8h vrk, kun miinustetaan vuorokaudesta työhön, nukkumiseen, opiskeluun ja kotiaskareisiin, kuten kaupassakäyntiin, ruoanlaittoon ja siivoukseen käytetty aika. Kahdeksan tuntia. Vaikka vapaa-ajan sanotaankin lisääntyneen, tuntuu siltä, että monella se on vain vähentyntyt. Kun ei tarvitse huhkia peltotöissä ja navetalla koko päivää, voi vetää kalenteriin 80h työviikkoa ja tyhjät kohdat täyttää muilla velvollisuuksilla. Monilla työmatkatkin lisäävät päivää parilla tunnilla, puhumattakaan lasten harrastamisista, Ja sitten vielä muut asioinnit. Arkea rytmittävät usein myös erilaiset aikataulut, toisilla aikamoiset minuuttisellaisetkin kun on luvattu vielä oman työn lisäksi hoitamaan naapuruston turnipsinviljelypalstan kevätkylvöt ja leipomaan mokkapaloja siskontytön ratsastusseuran viikonloppukilpailuiden buffettiin. Kiireinen arki pakottaa usein tinkimään jostain ja ikävä kyllä monilla se tarkoittaa läheisten kanssa vietettyä aikaa. Kuinka monesti olemme ystävien kanssa joutuneet siirtämään treffejä aikataulujen ja kiireiden vuoksi? Ihan liian monesti. Niin kamalaa kuin se onkin, onneksi tilanne on kuitenkin kaikilla samanlainen ja ymmärrystä löytyy puolin ja toisin. Eivät tällaiset ruuhkaiset vuodet ole ikuisia ja onneksi useilla on viikonloppuisin väljempää, jos arkena kahvittelut ja lenkit eivät onnistukaan. Tämä on tottakai asia, johon jokainen voi jossain määrin vaikuttaa.

Minusta lomailu tai irroittautuminen arjen rutiineista on tärkeää. Ja myös erityisesti niille ihmisille, jotka tekevät työtään suurella palolla ja intohimo edellä. Rullamedian kameravelho Jussi Riekki kirjoitti instagram-postauksessaan oivallisesti siitä, että ”Tee mitä rakastat, niin sinun ei tarvitse tehdä töitä päivääkään.” on hyvinkin harhainen ajattus, joka vääristää kuvittelemaan, ettei työ tunnu työltä silloin kun se on itselle merkityksellistä.  Usein kun juuri ihmiset, jotka ovat jollain tapaa intohimoalalla, yrittäjiä tai kehistystehtävissä tekevät todella paljon töitä. Intohimolla työhönsä suhtautuva voi myös uupua (ja usein uupujat taitavat suorittajaluonteisia perfektionisteja ollakin) ja olla kuormittunut ja se käy hyvin salakavalasti silloin, kun työsentelee itselleen tärkeän asian parissa. Itselleni vapaa-aika ja lomat ovat tärkeitä jo ihan siksi, etten kadota itseäni työhön ja unohda ympäriltäni niitä muita merkityksellisiä asioita. Sillä sekin on kyllä joskus tapahtunut ja olen ollut vakavassa ylirasitustilassa useamman kerran. Vaikka olen nimenomaan toiminut oma mielenkiinto ja tavoitteet edellä.

Lomassa yksi parhaista asioista onkin juuri aika ja irroittautuminen rutiineista. Voi tehdä mitä huvittaa, eli touhuta kaikkea mitä ei ehkä arjessa ehtisi tai olla vaikka tekemättä mitään. jos niikseen on. Viime viikolla matkustimme 9 hengen porukalla, mikä teki matkustamisesta vain entistä hauskempaa. Majoituimme hotellissa, jossa huoneistomme olivat vierekkäin ja teimme asioita yhdessä päivittäin, kuitenkaan omaa rauhaa ja omaa tilaa unohtamatta. Nyt onkin suorastaan haikeus, kun on tottunut siihen touhotukseen ja oven takana kolkuttelevaan parivuotiaaseen vesipetoon, joka olisi voinut lillua porealtaassa koko päivän. Oli ihanaa, että oli aikaa nimenomaan olla muiden kanssa. Sen lisäksi, että lomalla on aikaa olla läheisten kanssa, on myös aikaa itselleen.  Liikunta, nukkuminen… On aikaa laittautua! Meikkasin ja laitoin hiukset lomalla joka päivä. Luksusta! On ihana käyttää matkustamisajat olemiseen. Kuunnella musiikkia, nukkua tai lukea kirjaa. Istua vain ja ajatella. Monen tunnin matka-aikana arjen kiireessä unohtunut luovuus alkaa heräillä. Tekeekin mieli maalata, tehdä käsillä ja kirjoittaa. Sain itsekin pitkästä aikaa kirjaani eteenpäin, kun minulla oli aikaa vain ajatella. Aikaa jopa tylsistyä.

 

”En tarvitse lomaa”

Loman tai arjesta irroittautumisen tarvetta ei välttämättä huomaa. Ei ainakaan työn imussa, kun on vauhti päällä. Kun reilu viikko sitten lähdin lomalle, minusta tuntui, etten tarvitse lomaa. Olinhan vastikään sairastanut ja joutunut kuumeen vuoksi virumaan lähes viikon pedissä, enkä ehtinyt olla työmaalla touhuamassa kuin pari viikkoa ennen kuin oli pakattava laukut. Mutta kummasti lomalla huomasi, että lomautuminen ei käynytkään ihan hetkessä. Keho oli kierroksilla, työasiat ja aikataulut mielessä ja pinna kireällä kun viimeisenä työpäivänä heräsin klo 04 ja työpäivän jälkeen oli hoidettava vielä asioita ja ajettava surkeassa säässä Helsinkiin, jossa emme meinanneet löytää hotellin täydeltä parkkipaikalta koloa autollemme. Muutama kiireetön päivä, hyvää ruokaa, läheisten seuraa ja kiinnostavaa tekemistä sekä päälle jättimäisen leveässä sängyssä nukutut katkeamattomat yöunet ja olo oli kuin eri ihmisellä. Silloin tajusin, että loma todella oli paikallaan. Ihan jo siksikin, etten taas kadottaisi itseäni kiireeseen.

Vaikka työtä tekisi ns. ”omalla persoonallaan,” on päällä aina kuitenkin tietty ammattirooli. On vastattava odotuksiin ja annettava itsestään muille. Omassa työssäni kuuntelen paljon murheita ja yritän yhdessä asiakkaan kanssa ratkoa haasteita. Odotukset minua kohtaan ovat välillä suuremmat, kuin mihin voin vastata. En voi  välttämättä sanoa omia ajatuksiani ja minun on mietittävä kieltä, jota käytän, ettei syntyisi väärinymmärryksiä. Siksi on tärkeää, että elämässä on perhettä ja ystäviä, joiden seurassa saa olla sellainen kuin on. Jakaa iloja ja onnistumisia, nauraa kuollakseen surkeille vitseille. Joiden kanssa voidaan leikkisästi kiusata toisiamme ja nujuta. Jotka voivat sanoa silloin, kun uusi mekkohankintasi näyttää aamutakilta tai uudet silmälasisi saavat näyttämään näädältä. Joiden kanssa voit puhua epäkorrekteista asioista ja epäsuosituista mielipiteistä, kertoa mikä ärsyttää, mikä harmittaa ja miltä minusta tuntuu.

Loman jälkeen olo on samalla latautunut ja virkeä, samalla hieman väsynyt ja haikea. Lomalle lähtemisessä on niin paljon odotusta ja iloa, että siitä tunteesta pitäisi mielellään kiinni. Merta tuijottaessa on olo, että maailma on ääretön ja täynnä mahdollisuuksia. Sen sijaan, että nyt harmistuisin pakkaskeleistä, yritänkin katsoa ympäristöä sillä samalla uteliaisuudella, millä viime viikollakin tutkin vehreitä jyrkänteitä ja kiemurtelevia pikkuteitä. Nauttia monipuolisesta ruokatarjonnasta ja väreistä. Iloita harrastamisesta ja pitää huolta siitä, että arjessa on aikaa huomioida sekä läheisiään, että itseään. Ostin nipun postikortteja ja lähden nyt lähettämään niitä sukulaisilleni, joita näen liian vähän. Ensi viikolla soitan heidät kaikki läpi ja kerron, että he ovat ajatuksissani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *