Hae
Eveliinarau

Tee parempi valinta!

Hotelliaamiainen. Herkuista notkuvat pöydät täynnä erilaisia vaihtoehtoja. Ruokailun jälkeen yksi valittaa, että vatsa on niin täynnä, että oksettaa ja syyttää lukuisia tarjolla olleita vaihtoehtoja, yksi nurisee sitä,  ettei syönyt tarpeeksi kun ruoka oli kuitenkin kallista ja yksi jää harmittelee sitä, ettei tullut ottaneeksi erikoisempaa kahvia, kun kerrankin oli mahdollisuus. Tuttua?

Itsensä sättiminen on toki helppoa sekin. On myös houkuttelevaa syyttää ulkopuolisia tekijöitä silloin, kun valintamme ei osoittaudukaan hyväksi ja homma menee ns. vihkoon, Suklaaöverien jälkeen on kuitenkin turha syyttää ystävää, joka antoi konvehtirasian lahjaksi. Itsehän sinä teit valinnan syödä koko rasiallisen viiteen minuuttiin,

Miten se tuntuukin joskus hieman unohtuvan, että aikuinen ihminen on itse vastuussa toiminnastaan ja voi vaikuttaa siihen. Siitä miten syö, liikkuu ja ylipäätään toimii. Lopulta kaikki on kiinni valinnoista, sillä ilman niitä ei tapahdu mitään.

Vapaus valita sälyttää niskaamme vastuun, josta tekisi välillä mieli pyristellä eroon itkupotkuraivokohtauksen kera. Etenkin vaikeiden valintojen edessä sitä joskus toivoisi olevansa 6-vuotias, joka voisi vain ihailla perhosia ja antaa muiden päättää kaikesta. Pelko epäonnistumisesta tai pettymyksestä jyskyttää usein voimakkaana takaraivossa.

Valintojen ei kuitenkaan pitäisi antaa lamaannuttaa. Ei ole aina niin mustavalkoisesti sitä oikeaa ja väärää tai hyvää ja huonoa. Ajattelemalla niin, käyttäytymisestä usein tulee joustamatonta ja rajoittunutta. Kannattaa laajentaa näkemystään ja nähdä ympärillä mahdollisuuksia – niitä hieman huonompia ja hieman parempia valintoja. Esimerkiksi arki on täynnä hyvinvointimme kannalta tärkeitä valinnanpaikkoja – mitä syödä, missä syödä, miten liikkua, missä liikkua jne.  Aina ei vain ole mahdollista saavuttaa sitä 100% optimaalia. Sopiva joustovara mielessä sallii sen, ettei valinnan tarvitse olla täydellinen ollakseen riittävän hyvä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *